28 Ocak 2014 Salı

LAZANYA



Merhaba hanimlar,
Bugunku postum aslinda sıkça yaptigim ve sarp efe de dahil hepimizin cok severek yedigi bir yemek olan lazanya...

Aslinda karisik ve zor gorunsede hem yapimi zevkli hemde kolay.tabi benim gibi besamel sosunu hazir aliyorsaniz :)



Lazanyayi makarna reyonlarindan kolaylikla bulabilirsiniz.bir kac cesidi var ama benim genellikle kullandigim klasik modeli.yani dikdortgen ince yapida olanlari...




Tarifimde kiymali sosu icin ortalama olculer verecegim..

Malzemeler (2 kisilik)
300-400 gr dana kiyma
1 orta boy sogan
1 domates 
1 corba kasigi kadar domates salcasi
Yarim corba kasigi kadar biber salcasi
Yesil yada kirmizi biber.hatta varsa ikisi birden :)
1 corba kasigi kadar tereyag
2 corba kasigi kadar sivi yag
Karabiber 
Tuz
Rendelenmis kaşar peyniri
9 adet lazanya...

••kiymayi,biberler ve kucuk kucuk dogranmis soganlarla kavurmaya baslayin.kiymanin rengi dondugunde;yagini ve salcalari ekleyin. domatesi de kucuk kucuk dograyip guzel bir sos kivamina gelene dek kavurmaya devam edin.karabiber ve tuzunu da ekleyip kapatin.kiyma sosunuz bi kenarda beklerken besamel sosunu hazirlayin.
**Dedigim gibi ben hazir besamel sos kullandim.benim kullandigim yarim litre oldugundan tarifi o olculerde verecegim.

Besamel sos malzemeleri;
2,5 su bardagi süt
1,5 corba kasigi un
Yarim corba kasigi tereyag
1cay kasigi tuz
Yarim cay kasigi karabiber

•••yagi eritip unu ekleyin ve iyice birbirine yedirin.ayni anda karistirmaya devam ederek sutunu ekleyin.koyulasana dek devamli ve hizlica karistirmaya devam etmelisiniz.tuzunu ve karabiberini de ekleyip ocaktan alin..sosumuz da hazir :)

lazanyalarinizi tuzlu suda haslayin.burada dikkat edilmesi gereken nokta ; en fazla 3er tane lazanyayi bir arada haslamaniz.aksi takdirde yapismalari buyuk olasilik.haslarkende catal yardimiyla birbirlerine yapismalarina firsat vermemelisiniz.cogu kisi lazanyayi haslamadan yapiyor.basamel sosunu bol koyunca firinda yumusuyor evet ama biz sevmedik.agizda biraktigi hamurumsu çiğsi tat hosumuza gitmedi.zaten lazanyalariniz bukulecek kivama gelene kadar haslayacaksiniz...

Lazanyalarinizi da haslayip bir kenara aldiniz mi?tamam simdi isin en zevkli kismina geciyoruz.tepsiye dizip firina surme :)

Hasladiginiz 3 adet lazanyayi fotografta gorundugu gibi,yagli kagit serdiginiz firin tepsisine yan yana siralayin.cam tepsi de kullanabilirsiniz.
uzerine ince bir tabaka besamel sosu surup kiyma harcimizida ekliyoruz.ardindan harcimizin uzerine yenden besamel sos...
Uzerini tekrar lazanyayla kapatip ayni islemi bir kere daha yapiyoruz...
Son olarak en ustune kalan besamel sosumuzun tamamini dokup rendelenmis kasarlari da serpistirdikten sonra 180 derecelik firinda zaten tum malzemer pismis oldugundan, eriyip hafif kizarana dek pisiriyoruz. 

          AFİYET OLSUN :)

**3 kat lazanya yeterli oluyor daha fazlasi cok hamur oluyor.
**besamel sosunuzu pisirirken topaklanma olursa blenderden gecirin :) ama bence aslinda besamel sos yapmakla hic ugrasmayin derim.haziri hem cok lezzetli hem pratik ;)
**en son katiniza,kalan besamel sosu dokerken bos yer kalmamasina ozen gosterin.aksi takdirde lazanyalar firinda piserken kuruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ziyaretiniz için teşekkürler ..